Spesialisert avl

Miniatyrhundene vi har i dag er resultat av spesialisert avl. Oppdrettere har valgt å avle på de minste hundene og gjerne hunder som er dverg. Over tid har man fått svært små hunder.
Tekopp hundene veier bare mellom 1 til 1,5 kilo og er ekstremt liten til å være hund. Disse er mindre enn en katt og derfor må man ha helt egne opplegg for denne type hund.

Avlet bort en del instinkter og adferd

Samtidig med at man har fokusert på størrelse, så har man også fokusert på å fremme de egenskapene man ønsker. Dette betyr at man har valgt å ikke avle videre på hunder som har vist tegn til å være aggressive eller hatt andre atferdsproblemer.

En miniatyrhund vil derfor kun være en selskapshund, muligens en utstillingshund. I utgangspunktet så vil dette være en hund som vil søke mye oppmerksomhet og annen adferd som er ønsket.

Husk bare at avl kan kun gjøre så mye. Det er viktig at man forsterker de egenskapene man ønsker ved hjelp av trening og tett oppfølgning. Hvis ikke kan man fort få en hund som ikke oppfører seg passende, noe som igjen kan skape problemer uavhengig av størrelse.

Helseproblemer

Alle renrasede hunder er disponert for noen sykdommer eller genetiske tilstander. Årsaken er at man ved å begrense utvalget av potensielle foreldre så vil man over tid kunne få forsterket svakhetstrekk ved rasen.

For miniatyrhunder så ser man gjerne at de utvikler problemer som skyldes størrelsen. Dette er ofte problemer med øynene, potene eller skjelettet. Det varierer fra rase til rase hvor mye problemer rasen har og ikke minst, hvilke helseproblemer det gjelder.

Ser man på bulldogger så utvikler mange pusteproblemer fordi snuten og ansiktet er så flatt. Oppdrettere ønsker å skape en liten variant av bulldoggen, en miniatyrhund, men det flate ansiktet skaper problemer.

Bruk kun seriøse oppdrettere

Vi nevnte det på første side, men det er viktig å ta det opp igjen. Når mange ønsker seg en liten hund så vokser det fort opp en hel industri rundt dette. Dette har vi sett rundt alle populære hunderaser.

Folk spør etter valper og useriøse oppdrettere som kun vil tjene penger dukker opp. Her snakker vi null dyrevelferd og kun produksjon av valper for å tjene penger. Det er svært synd på hundene, både de voksne og valpene, som befinner seg i en slik situasjon. Men løsningen er ikke å kjøpe hunder eller ”redde dem”. Hver øre man betaler til slike opprettere brukes på å sørge for at driften går videre.

Norsk kennelklubb fører lister over seriøse oppdretter. Det er også flere foreninger som kan hjelpe deg med å finne den rette oppdretteren. Ved å bruke litt tid på nettet og med å ringe rundt til oppdrettere så kan man finne den perfekte hunden for din familie.