Stell og oppdragelse

En hund er et dyr og dette må man ikke glemme. Mange tenker på hunden som et menneske og behandler hunden som det. Dessverre så kan dette i noen tilfeller skade både hunden og forholdet til hunden.

Så det gjelder å finne den beste balansegangen mellom å skulle gi hunden en det den trenger og oppfylle dine behov som hundeeier.

En hund trenger mental stimulanse

Hunden er et flokkdyr og selv om en miniatyrhund er avlet frem for å være en selskapshund, så har den en hunds instinkter. Derfor må den stimuleres og den må få passe utfordringer. Ellers får man en hund som biter, er rastløs, gjør fra seg inne, bjeffer og gneldrer.

Oppdragelse

Små hunder kan man bare ta under armen og løfte dem opp. Derfor er det mange som gjør dette når de skal disiplinere denne type hund. Hunden blir gjerne ikke trent og i noen tilfeller så kan de ingen kommandoer.

Noen hunder kan reagere på denne type oppdragelse med å bli aggressiv og redd. For de får ikke håndtert situasjonen på en god måte, de blir rett og slett fjernet fra situasjonen.

Så selv om hunden er liten så gjelder det å trene inn basis kommandoer slik som sitt, dekk og bli. Dette er også mental trening som gjør at hunden får mental stimulans.
En liten hund kan lære seg mange triks og dette er en svært god måte å få et godt forhold til hunden.

Tas med alle steder

Mange hundeiere tar med seg sin miniatyrhund overalt. Dette er en i utgangspunktet en positiv ting ettersom en hund elsker å være sammen med flokken sin; altså mennesket.

Samtidig må man ta hensyn til at mye av det vi møter i hverdagen kan være skremmende for en liten hund. Derfor må man ikke ta med seg hunden ut på shopping på en lørdag når det er mye folk rundt.

Begynn forsiktig og venn hunden til å sitte i vesken eller i baggen eller på armen. Begynn gjerne hjemme og i nærområdet. Så kan man utvide området etter hvert. Følg nøye med på hunden om den skjelver, sikler eller viser andre tegn på stress.

Stress kan i verste fall utvikle seg til aggressivitet. Så derfor lønner det seg å bruke litt tid på å gjøre hunden trygg på å være med så du får en velbalansert hund som er sosial.

Gå tur

Å ha en liten hund betyr ikke at man ikke må gå tur. Små bein trenger også å strekkes på og de vil gjerne ha muligheten til å snuse litt og være sosial.

Det er mange som velger å slippe ut hunden i hagen og la dette være nok for at hunden kan gå på do. Dette fungerer greit, men hunden kan også slite med å få gått ordentlig på do fordi mange hunder ikke ønsker å gjøre fra seg på egen eiendom.

Hvis hunden er rastløs, gjør fra seg inne eller viser andre tegn på stress så kan det å legge inn en kort tur en gang om dagen være til god hjelp.

La hunden møte andre hunder

En miniatyrhund har en stor personlighet og man behøver ikke å være redd for å la dem møte andre hunder. Det er sjelden at andre hunder vil oppføre seg mer aggressivt mot miniatyrhunder enn andre.

Med dette mener vi at hvis hunden er aggressiv så vil den være aggressiv mot alle, men er hunden trygg og rolig så vil den kunne leke normalt med andre hunder. Å møte andre hunder er en viktig del av sosialisering av hunden og dette er noe mange hundeiere føler er vanskelig å få gjennomført.

Strengere båndtvang krav, færre steder man kan møte andre hunder og andre problemer gjør at det kan være vanskelig å sosialisere en hund. Det er dog viktig å huske at en miniatyrhund i utgangspunktet vil kunne være sosial med alle andre, så ikke løft den opp hvis den blir redd når den møter andre. La dem finne litt ut av det selv og bare vær tilstede. Da vil du gi hunden selvtillit nok til å møte andre hunder og få bruke sine naturlige instinkter.